Program kapsamında ilk olarak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE), Kızılay, İtfaiye personellerince; Arama ve Kurtarma çalışmalarında kullanılan, içerisinde arama-kurtarma araç-gereç ve malzemelerinin yer aldığı mobil araçlarla ilgili programa katılanlara bilgiler verildi.
Ardından Valimiz Yılmaz Doruk, öğrencilerimiz tarafından hazırlanan 6 Şubat Asrın Felaketinin fotoğraflara yansıtıldığı sergiyi gezerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla devam eden programda konuşan Valimiz Yılmaz Doruk konuşmasında şunları ifade etti: “Değerli mesai arkadaşlarım, sevgili öğrenciler;
Geçtiğimiz yıl 6 Şubat 2023 tarihinde Ülkemiz, tarihte eşine az rastlanılacak iki büyük deprem yaşamıştır. ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen ve Merkez üssü Kahramanmaraş olan bu depremler 11 İlimizi etkileyerek, 53 bin 537 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, on binlerce vatandaşımızın yaralanmasına sebep olmuştur.
Depremin ilk anından itibaren, Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetindeki Devletimiz, tüm imkânlarıyla afet bölgesinin yardımına koşmuştur. Bu süreçte deprem haberinin alınmasıyla birlikte tüm ülkede Koordinasyon Merkezleri kurularak, hızlı bir organizasyon gerçekleştirilmiş, arama kurtarma ekipleri ivedi bir şekilde bölgeye sevk edilmiştir.
Bölgeye ulaşmaya çalışan ekiplerimiz ağır kış şartlarıyla birlikte depremin ulaşım altyapısında meydana getirdiği hasarlarla da can siperane mücadele etmişlerdir. Bölgeye ulaştıktan sonra da depremzedelerin öncelikli ihtiyaçları süratle karşılanmaya başlanmıştır.
Biz de depremin ilk günlerinde Adıyaman Gölbaşı’nda koordinatör vali olarak görev yapmıştık. Buradaki görevimizde vatandaşlarımızın barınma, iaşe, sağlık, eğitim, altyapı ihtiyaçları başta olmak üzere, deprem sonrası gerek duyulan tüm ihtiyaçlarını gidermek için gayretle çalıştık.
Görevimiz esnasında depremin vurduğu çevre illerde de incelemelerde bulunarak felaketin yıkıcı etkilerini üzülerek müşahede ettik.
Bu noktada sosyal medya ve dijital mecralardan yayılan bilgi kirliliği ile halkı korku ve paniğe sevk eden asılsız haberlerin çalışmaları olumsuz etkilediğini de gördük.
Bu durum bizlere afet anlarında enformasyonun; yapılan saha çalışmalarını, planlamaları ve görevli ekiplerin motivasyonunu ne denli etkilediğini de göstermiş oldu.
Gözlemlerimizde depremin ağır sonuçlarına rağmen, Devletimizin Milletiyle el ele vererek, organize bir şekilde yaraları hızla sarmak için gerçekleştirdiği asrın birlikteliğine de şahitlik ettik.
Aziz Milletimiz, o zor günlerde sergilemiş olduğu feraset ve milli duruş ile ne kadar büyük bir Millet olduğunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir.
Dünyanın çeşitli noktalarında yaşanan afet durumlarında Devletimiz ve Milletimiz kadim kültürü ve inancı gereği, daima ihtiyaç duyan herkese yardım elini uzatmış, din, dil, ırk ayrımı yapmadan tüm mazlumların yanında olmuştur.
Yaşadığımız deprem felaketinden sonra, dünya milletleri de ülkemize karşı büyük bir duyarlılık göstererek, adeta vefa borçlarını ödercesine milletimizin yardımına koşmuşlardır. Buradan o zor günlerimizde yanımızda olan tüm milletlere özellikle teşekkür etmek istiyorum.
Depremin ardından geçen 1 yıllık sürede; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bölgenin yeniden ihya ve inşası için çalışmalar özveriyle devam etmektedir. Bölgede vatandaşlarımızın kalıcı konutlarına yerleşmesi, şehirlerimizdeki tarihi ve kültürel eserlerin restorasyonlarının yapılması, bölgenin eski ticaret hacmini yeniden kazanması, en önemlisi de vatandaşlarımızın eski güzel günlerine tekrar dönebilmesi noktasında gerekli tüm çalışmalar süratle yapılmaktadır.
Değerli arkadaşlar, Ülkemizin büyük bölümüyle birlikte, Amasya’mız da deprem kuşağında yer almaktadır. Bu gerçeğin bilincinde olarak; başta Devletimiz olmak üzere, yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlarımızla ortak akılda buluşarak, bilim ve teknolojinin rehberliğinde Amasya’mızın yarınlarını en doğru şekilde planlamalıyız.
Yaşam alanlarımızı bu bilinçle inşa etmek, gelecek kuşaklara karşı asli sorumluluğumuzdur.
Bu duygu ve düşüncelerle depremin ardından İlimizden bölgeye ulaşarak, fedakârca görev yapan kamu görevlisi ve gönüllülere, maddi ve manevi destekleriyle depremzedelere destek olan Saygıdeğer Amasyalılar ve Fedakâr Milletimize şükranlarımı sunuyorum.
Sözlerime son verirken Asrın Felaketinin 1. Yıl Dönümünde, hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmet ve hürmetle yâd ediyor, böyle acıların bir daha yaşanmamasını, birlik ve beraberliğimizin daim olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”
Konuşmaların ardından birinci derece deprem kuşağında yer alan Ülkemizin, bu gerçekle başa çıkabilmesi ve depreme önceden hazırlıklı olunması amacıyla düzenlenen bilgilendirici videolar yayınlandı.
Deprem konulu şiirlerin seslendirildiği program, 6 Şubat Asrın Felaketinde kameralara yansıyan görüntülerle devam etti. Duygusal anların yaşandığı programda, depremzede olarak İlimize gelen ve ikinci dönem öğrenimi burada tamamlayan Hatice Şimşek’in gönderdiği mektup okundu.
Daha sonra Kur’an-ı Kerim tilaveti yapılarak, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için dualar edildi.
Programın sonunda Valimiz Yılmaz Doruk, deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için günün anısına, okul bahçesine fidan dikimi gerçekleştirdi.