Valimiz Ekrem Canalp, Ağustos ayında ilimizde gerçekleştirilen güvenlik, asayiş, göçmen kaçakçılığı, siber suçlar, terör, trafik ve narkotik suçlarla mücadeleye ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.
Asayiş Olayları
Konuşmasına ilimizde gerçekleşen asayiş olaylarıyla başlayan Valimiz, “2024 yılı Ağustos ayında 1073 olan asayiş olayları, 2025 yılının aynı döneminde 854’e düşmüş ve bu alanda yüzde 20’lik bir azalma sağlanmıştır. Söz konusu olayların yüzde 98’i aydınlatılmıştır.
Kişilere Karşı İşlenen Suçlar
Kişilere karşı işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret ve benzeri suçlarda 2024 yılı Ağustos ayında 288 olay meydana gelirken, 2025 Ağustos ayında bu sayı 251’e gelmiş ve yüzde 13’lük bir düşüş kaydedilmiştir. Bu olayların yüzde 99’u aydınlatılmıştır.
Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlar
Mal varlığına karşı işlenen hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçlarda ise 2024 yılı Ağustos ayında 99 olay görülmüş, 2025 yılı Ağustos ayında ise bu sayı 60’a düşmüştür. Burada da yüzde 39 oranında bir azalma sağlanmıştır. Olayların yüzde 95’i aydınlatılmıştır.
Kişilere karşı işlenmiş 10 önemli suçtan ise, 2024 yılının ilk 8 ayda 2 bin 164 olay meydana gelmiş iken, 2025 yılın ilk sekiz ayında 1914 olay meydana gelmiş olup, kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 12’lik bir düşüş sağlanmıştır. Aydınlatma oranı ise yüzde 99,8 olarak gerçekleşmiştir.
Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise 2024 yılının ilk 8 ayında 798 olay, 2025 yılını ilk 8 ayında ise 557 olay meydana gelmiş olup, yüzde 30 oranında azalma görülmektedir. Aydınlatma oranlarımız da bu süreçte yüzde 95’e yükselmiştir.
Aranan Şahısların Yakalanması
Aranan şahısların yakalanmasına yönelik olarak; sadece 2025 yılı Ağustos ayında 400 şahıs yakalanmış, 2025 yılının ilk 8 ayda 5280 şahıs, son 1 yılda 7328 şahıs ve son 3 yılda 12.246 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir.
Narkotik Suçlarla Mücadele
Narkotik suçlarla mücadele kapsamında 2025 yılı Ağustos ayında 199 olay meydana gelmiştir. Bu dönemde 212 kişi hakkında işlem yapılmış, 10 kişi tutuklanmıştır. Son 3 yılda ise toplam 6300 narkotik olayına müdahale edilmiş, 8246 kişi hakkında işlem yapılmış ve 719 kişi tutuklanmıştır. Bu operasyonlar neticesinde 2 ton 270 kilogram uyuşturucu madde ve 61 bin 463 adet sentetik hap ele geçirilmiş ve imha edilmiştir. Ayrıca 11 bin 463 adet de hint keneviri ele geçirilmiş ve imha edilmiştir.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele
Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında 2025 yılı Ağustos ayında 96 olay meydana gelmiş, 20 bin 970 adet kaçak sigara ve 223 adet kaçak emtia ele geçirilmiştir.
Siber suçlarla Mücadele
Siber suçlarla mücadele kapsamında 2024 yılı ağustos ayında olay sayısı 114 iken, 2025 yılında olay sayısı 140 olmuştur.
Terörle Mücadele
Terörle mücadelede ise sadece Ağustos ayında 17 kişi hakkında işlem yapılmış, son 1 yılda 670 kişi hakkında işlem gerçekleştirilmiş, bunlardan 56’sı tutuklanmıştır. Bu rakamlar bize gösteriyor ki; emniyet ve jandarma birimlerimiz her alanda kararlı, etkin ve sonuç odaklı bir mücadeleyi sürdürmektedir. Halkımızın huzuru ve güvenliği için aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi
Banka hesapları ile yapılan dolandırıcılık olaylarına değinen Valimiz, “Batman’da bir yıl içinde 1.350 olay meydana gelmiş. Polis ve jandarma tarafından 25 bilgilendirme faaliyeti yapılmış, bu faaliyetlerle 150 bin kişiye ulaşılmış. El broşürleri, afişler, bilboard çalışmalarıyla özellikle gençler bilgilendirilmiş” diye konuştu.
Gençleri özellikle banka hesaplarını başkalarının kullanımına açmamaları konusunda uyaran Valimiz, hesaplarını kullandırmaları durumunda, suç işlendiği takdirde en az 3 yıl hapis cezası olabileceğini ifade etti.
Basın açıklaması sırasında; İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ve Jandarma Kd. Albay Ekrem Doğan hazır bulundu.
Milli Birlik Haber
Yerel Haberler
Ağustos Ayı Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi