İlimizde üretim ve istihdamı için seracılığı geliştirme ve yaygınlaştırma projesi kapsamında Balpınar Beldesinde çiftçilerimize 1’rer dekarlık 31 adet sera Valiliğimiz himayelerinde GAP İdaresi Başkanlığı ve İl Özel İdaresinin finansman desteği ve İl Tarım Orman Müdürlüğünün işbirliğiyle kurulan seralar Valimiz Ekrem Canalp’in katılımı ile çiftçilerimize teslim edildi.
Yağmur altında gerçekleşen törende konuşan Valimiz, “Çiftçilerimiz de çok uzun zamandan biridir bu yağmurları bekliyorlardı, şükürler olsun yağan yağmurlar da çok güzel berekete vesile oldu” dedi.
Balpınar’da 20 Bin Dekar Alanda Seracılık Yapılacak
Konuşmasında Balapınar’da 2002 yılında iki serayla ile başlanıla seracılık faaliyetlerinin, bugün yüzlerce serada seracılık faaliyeti yürütüldüğünü ifade eden Valimiz, “Biz şu anda bir Serakent kuruyoruz. Birincisi kuracağımız Serakent 1.100 dönüm. Batman çayının kenarında sağlı sollu tam 22.000 dönüm arazimiz var. Biz 22.000 dönüm arazinin 2.000 dönümünü küçük sanayi siteleri için kullanmayı ama geri kalan yeri de aynen birinci serakentte olduğu gibi, sera kentler serisi haline getirmeyi planlıyoruz. Birincisinin şu anda Tarım ve Orman Bakanlığındaki işlemleri tamamlandı. Milli Emlak üzerinden en son onayını bekliyoruz. O onay da geldikten sonra başlayacağız. Orası birinci sınıf tarım arazisi falan değil. Geçmişteki sel yatağı, kum, kumul. Biz seraları o kumul arazinin üzerine kuracağız. İşte var olan tarım arazimizi de aynı şekilde heba etmeden bu tarım arazimizi kullanmaya devam edeceğiz” dedi.
“Batman’da kimse iş aramayacak, iş Batmanlıları arayacak”
Seracılık faaliyetinin Batman’da istihdama büyük bir katkı sağlayacağının altını çizen Valimiz, Peki, 20.000 dönüm arazimiz kaç kişiyi istihdam sağlar? Her bir 1.000 dönümlük bir seranın istihdam kapasitesi 2.500, 3.000 kişi. Biz dedik ki Batman’da kimse iş aramayacak, iş Batmanlıları arayacak. İşte küçük sanayi siteleri, lojistik kentler. Bunlarla bizim istihdam hedefimiz 65.000 kişi demiştik. Ortaya her eve 2-3-4 kişi tarafından sürekli maaş gibi böyle devamlı bir gelir aktığı zaman, Batman’da refah seviyesini nasıl yükseldiğini hepimiz göreceğiz. Bunun öncü işaretlerini görüyoruz. Batman’daki işsizlik oranları %17. %12’ye düştü. Ne oldu. Neyle oluyor bu? Ortaya koymuş olduğumuz bu şekildeki istihdam artırıcı tedbirlerle oldu. Biz işin daha başındayız. Bu iş ilerlediği zaman yine OSB’ler, yeni küçük sanayi siteleri, lojistik kentler, serakentler serisi yürürlüğe girdiği zaman ondan sonra Batman’da işsizlik diye bir problemin kalmadığını müreffeh bir ekonominin Batman’ın her tarafından her sektörde her alanda fışkırdığını inşallah hepimiz göreceğiz. Bu sera kentlerin de en karakteristik özelliği ne olacak. Her bir serakent için hem seranın kendisi güneş panelinden enerji üretecek ihtiyaç duyduğu %20, %15 ve %25 direkt enerji üretimine enerji santrali içinde yer vereceğiz. Yani her bir serakentin oradaki paydaşların sera sahiplerinin kendi serasının büyüklüğüyle mütenasip şekilde güneş enerji santralinden kendilerine düşen bir pay olacak. Batman’da 9 ay süresince biz bu fazladan üretmiş olduğumuz enerjiyi ihtiyaç duyduğumuz üç aylık periyot içerisinde seraların ısıtması için kullanacağız. Biz yaz döneminde bu şekilde üretmiş olduğumuz enerjiyi kilovat olarak ulusal sisteme vereceğiz. Kış döneminde vermiş olduğumuz kilovatı seraları ısıtmak için tekrar geri alacağız. Sistem böyle çalışacak, yazın ver, kışın al. Depolama olmayacak. Bunu için de bir ay önce birinci trafo merkezinin organize sanayi içerisinde temelini attık. Bir yıllık bir periyodu içerisinde de ikinci trafoyu da bitireceğiz. Enerji sorununu uzun vadeli sürdürülebilir ve istikrarlı şekilde çözülmüş olması gerekiyor” diye konuştu.
Batman, Üretim Üssü Olacak
Valimiz, “Bugüne kadar maalesef tarımla yapmış olduğu iş, sadece ham madde üretimidir. Ham madde üreterek zengin olunmaz. Eğer pamuğu hammadde olarak kilosunu 1 liradan satarsınız, ip haline getirirseniz üç liraya, kumaşı haline getirirseniz beş liraya, kumaşı elbise haline getirirseniz 20 TL oluyor. Ama Batman’da üretilen ham maddenin hepsi başka şehirlere gönderiliyor. Bu ürünler katma değeri yüksek ürünler olarak Batman’a ger geliyor. Bu gidişatı durdurmak gerekiyordu, bu gidişatı tersine çevirmek gerekiyordu. Bütün tarımsal ürünleri hayvancılık ürünlerini, et ürünleri, süt ürünleri tamamını Batman’da işleyecek ve nihai ürün haline getirip bütün zenginliğin katma değeri Batmanda bırakacak bir organize sanayi kurmak gerekiyordu. Bunu üç sene önce başladığımız Gıda İhtisas OSB’deki bütün işlemler bitti. Şu anda OSB’den firmalara yer tahsisi yapıyoruz. Yakın zamanda birer ikişer tane o fabrikaların temel atma törenlerini de atmış olacağız. Sakarya’ya, Bursa’ya, Adana’ya ve Mersin’e giden bütün tarım ürünlerini üreten fabrikalar burada üretmeye başlayacak. Bu girişimle Batman zengin olacak. Batman’ın bu şekilde dönüşümü işte biz böyle sağlayacağız. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bir tarafından profesyonel çok büyük çaplı sera kentleri kurmaya devam edeceğiz. Ama diğer tarafından da bu şekilde Balpınar örneğinde olduğu gibi bizim klasik anlamdaki örtü altı seracılığı da teşvik etmeye buralara da destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
Valimiz konuşmasının sonunda seraların kurulmasına katkı sunan GAP İdaresi ve İl Özel İdaresi’ne teşekkür ederek, çiftçilerimize bu tür destekleri vermeye de devam edeceklerini ifade etti.
Konuşmanın ardından seralarda gerçekleştirilen fide dikim etkinliğine eşlik ederek, çiftçilere bereketli bir dönem geçirmeleri temennisinde bulundu.
Törene; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Gap İdaresi yetkilileri, İl Tarım ve Orman Müdürü ve çalışanları, Ziraat odası Başkanı ile çok sayıda çiftçi katıldı.