Valimiz Ercan Turan, Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı'nda, ilimizde huzur ve asayişin korunması için görev yapan güvenlik güçlerinin gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığının 2025 yılı Mayıs ayına ilişkin asayiş ve güvenlik uygulamalarına yönelik verileri kapsamında Valimiz Ercan Turan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
TERÖRLE MÜCADELE
Vatandaşlarımızın huzur, güven, birlik ve beraberlik içerisinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için her türlü terör tehdidini bertaraf etmek ana hedefimizdir.
Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Terörsüz Türkiye hedefiyle kararlılıkla ilerliyor; huzurun, birliğin ve güvenliğin teminatı olan güçlü yarınlara emin adımlarla yürüyoruz.
ASAYİŞ SUÇLARIYLA MÜCADELE
Kişilere Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 2024-2025 Mayıs ayları arasındaki veriler karşılaştırıldığında;
- Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunda %50,
- Cinsel taciz olaylarında %25,
- Çocuğun cinsel istismarı suçunda %17,
- Kasten yaralama olaylarında %16,
- Cinsel saldırı olayında %33 azalma sağlanmıştır.
* Kişilere karşı işlenen suçların aydınlatma oranında geçtiğimiz ay %99,50’lik bir başarı elde edilmiştir.
Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 2024-2025 Mayıs ayları arasındaki veriler karşılaştırıldığında;
- Mayıs ayında otodan hırsızlık, kapkaç, yan kesicilikte herhangi bir olay yaşanmamıştır.
- Evden hırsızlık olaylarında %50’lik bir azalma sağlanmıştır.
* Geçtiğimiz yıl ile bu yılın Mayıs ayını karşılaştırdığımızda Mal Varlığına Karşı işlenen suçların toplam olay sayısında %6 oranında bir azalma olduğu görülmektedir.
* Bu suçların aydınlatma oranına bakıldığında geçtiğimiz ay %83,72’lik bir başarı elde edilmiştir.
* Asayiş suçlarıyla mücadele kapsamında yürütülen adli işlemler neticesinde, Mayıs ayında toplam 70 kişi yakalanmış, ifade için aranan 88 kişi hakkında işlem yapılmıştır.
- Yürütülen çalışmalar doğrultusunda, ruhsatsız silah bulundurma ve silah kaçakçılığına yönelik operasyonlar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar neticesinde, toplam 12 ruhsatsız silah ele geçirilmiş, 13 kişi hakkında adli işlem yapılmıştır.
ORGANİZE SUÇLARLA İLE MÜCADELE
- Fuhşa Teşvik Aracılık veya Zorlama, Göçmen Kaçakçılığı, Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti, Resmî Belgede Sahtecilik ve Rüşvet kapsamında 1 Organize Suç Örgütü çökertilmiş;
- Operasyon neticesinde;1 milyon 877 bin liralık maddi değeri olan mal varlığına el konulmuştur.
- 24 Mayıs 2025 tarihinde 9 eğlence mekanına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 11 şüpheliden 9’u tutuklanmıştır.
- Adli süreçleri yönlendirmeye, zamanaşımı oluşturmaya ve haksız kazanç sağlamaya çalışan 2 şahıs tutuklanmıştır.
- 102.000 Türk lirası ve 10.200 dolar nakit para, 3 adet cep telefonu, 1 adet tablet, 5 adet Flash Bellek ve muhtelif belgeler ele geçirilmiştir.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE
- Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesi kapsamında Mayıs ayında “İmal ve Ticarete” yönelik toplam 14 operasyon gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonlar sonucunda 15 kişi gözaltına alınmış, 12 kişi tutuklanmıştır.
- 190 ve 191. maddeler kapsamında, yani “kullanıcılık ve diğer” suçlar çerçevesinde 42 olay meydana gelmiştir.
- Bu süreçte 558 gram esrar, 23 gram metamfetamin, 2 gram bonzai, 1.046 adet kök kenevir, 1 adet ecstasy maddesi ele geçirilmiştir.
SİBER SUÇLARLA MÜCADELE
- Teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte suçun şekli de değişmektedir. Bu kapsamda Mayıs ayında siber vatanda yürütülen devriyeler sonucunda toplam 4 şahıs ve 22 hesapta suç unsuru tespit edilmiştir. Terörle iltisaklı 2 şahıs tespit edilmiş ve 2’si de gözaltına alınmıştır.
- Yasadışı bahis, ödeme sistemleri ve bilişim suçlarına yönelik 6 operasyon gerçekleştirilmiş, 3 kişi gözaltına alınmıştır.
TRAFİK DENETİMLERİ
- 1–31 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen trafik denetimlerinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla artışlar kaydedilmiştir:
- Geçen ay ne yazık ki, (3) vatandaşımız kaza yerinde hayatını kaybetmiştir.
- Denetlenen toplam araç sayısı, 26.585’ ten 33.001’e çıkarak %24 oranında artmıştır.
- Kural ihlalleri, eksik evrak gibi hususlardan dolayı işlem yapılan toplam araç sayısı, 2.048’den 4.566’ya yükselerek %123 oranında artmıştır.
- Çakar denetimi yapılan araç sayısı, 15’ten 18’e yükselerek %20 oranında artmıştır.
- Denetim yapılan ticari taksi sayısı, 449’dan 822’ye yükselerek %83 artmıştır.
- Eksik evrak, kural ihlali gibi sebeplerden dolayı işlem yapılan ticari taksi sayısı, 17’den 53’e yükselerek %212 oranında artış göstermiştir.
- Denetim yapılan okul servisi sayısı da, 172’den 294’e yükselerek %71 oranında artmıştır.
- İşlem yapılan okul servisi sayısı ise 13’ten 10’a düşmüştür.
DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE
- Düzensiz Göçle Mücadele kapsamında, Mayıs ayı içerisinde 8 operasyon gerçekleştirilmiş, bu operasyonlar sonucunda 4 şahıs tutuklanmış, 8 kişi hakkında adli kontrol kararı verilmiş, 1 araca el konulmuştur.
- Yürütülen denetimlerde toplam 859 kişinin kimlik kontrolü yapılmış, bu kontroller neticesinde 131 düzensiz göçmen tespit edilmiştir.
- İlimizde, 2 mobil göç noktası bulunmaktadır. Buralarda; GöçNET veri tabanına bağlı bilgisayar ve Parmak izi cihazı mevcuttur. İl Göç Uzmanı ve Tercüman da görev yapmaktadır.