Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy ile birlikte Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) “İleri Prototip İstasyonu Projesi” açılış törenine katıldı.
ESTÜ Konferans Salonu'ndaki törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Eskişehir'in, geçmişte Yunus Emre ve Nasreddin Hoca gibi önemli şahsiyetlerle Anadolu irfanına değer kattığı gibi şimdi de üreticisiyle, akademisyeniyle, çalışkan genç nüfusuyla ülkeye değer kattığını söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde Avrupa Birliği eş finansmanıyla hayata geçirilen "İleri Prototip İstasyonu" ile inşa edilen ekosisteme bir altyapı daha eklemenin gururu içinde olduklarını anlatarak, şöyle konuştu:
"21. yüzyılda katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyeti, ülkelerin kalkınma yolculuğunda yönünü ve hızını tayin ediyor. İnovasyon ve AR-GE çalışmalarına yapılan yatırımlar, sürdürülebilir büyümenin ve uluslararası rekabet gücünün anahtarını oluşturuyor. Gelişmiş teknolojilerin ve yenilikçi çözümlerin benimsenmesi, toplumların refah seviyesini artırıyor ve geleceğe yönelik güçlü bir vizyon sunuyor. Bu yaklaşımla, Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde son 22 yılda, kapsamlı bir AR-GE, yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. Sanayimizin ihtiyaç duyduğu, planlı ve entegre sanayi altyapılarını hayata geçirdik. Özel sektörün yatırım iştahını ortaya çıkaracak, cazip teşvik sistemleri uygulayarak Türkiye'yi küresel bir üretim üssü haline getirdik.”
Türkiye'nin özellikle savunma sanayisinin, AR-GE'de, inovasyonda ve üretimde uzun vadeli bakış açısı, paradigma değişimlerine odaklanan yaklaşımıyla havacılıkta üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyetlerini üst düzeye taşıdığını dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, "Havacılık sektörümüz ana ve alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları, üniversiteleri, geliştirdiği özgün ürünleri ve ihracat potansiyeli ile Türkiye’nin en önemli ve gelişim gösteren sektörlerinden biri haline geldi. Bayraktar TB2, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR, Bayraktar TB3, ANKA 2, ANKA 3, KIZILELMA, ATAK, GÖKBEY, HÜRKUŞ, HÜRJET ve KAAN ile Türk havacılığının altın çağını yaşıyoruz. 100 yılı bulan havacılık tarihi ve sanayisi ile Eskişehir kuşkusuz bu başarının önemli merkezlerinden.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, yatırım teşvikleriyle, sanayi sektörüne, KOBİ'lere sağladıkları imkanlarla Eskişehirli girişimcilerin ve sanayicilerin teknoloji odaklı üretim yolculuğunda yanında yer aldıklarını belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Eskişehir ekonomisinin lokomotifi KOBİ'leri de asla yalnız bırakmadıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"KOSGEB destek programlarımızla KOBİ'lerimize can suyu olduk. 22 yıl önce 100'den az KOBİ'miz bu desteklerden faydalanırken biz bu sayıyı 2 milyar liranın üzerinde bir destekle 15 bin 500'e çıkardık. Bakanlık olarak sağladığımız 176 milyon lira finansmanla bugüne gelen organize sanayi bölgelerimizde 23 binin üzerinde yeni istihdam oluşturduk. Eskişehir'imize 2 teknopark, 20 AR-GE merkezi ve 4 tasarım merkezi kazandırarak şehrimizin katma değerli üretim odaklı kalkınmasının yolunu açtık. Son 22 yılda, TÜBİTAK bilim insanı, AR-GE ve özel sektör destek programlarıyla 974 proje ve 2 bin 201 bilim insanımıza 4,1 milyar lira destek sağladık."
Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy ise yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Eskişehir, zorluklar içerinde başlangıçlar ve başarılar, yenilikler ve ilkler üreten bir şehirdir. Kuruluşun ve kurtuluşun odağında olmuş, ülkemizdeki başarıların birçoğunun öncüllerini, prototiplerini üretmiş, yeni fikirlerin ve üretimlerin adı olmuştur. İlk lokomotif Karakurt, 129 günde tamamlanan ilk otomobil Devrim, Eskişehir'in üretim yeteneğini göstermektedir.
Üretimde başarı, mevcut teknolojinin ötesini görebilmek ve daha iyi bir yolun olabileceğini sorgulamaktan geçmektedir. Eskişehir'in üretim geleneğinde mevcut imkanları alabilmek ve daha iyisini aramak yer almaktadır. Bu gelenek sayesinde şehrimiz, ülkemizin ilklerini üreten inovatif bir şehir olmuştur. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ESTÜ Prototip Merkezi ilkler yolumuzda bir yön levhası olacaktır.
Dijital yöntemler, araçlar ve teknikler üretim sürecinin merkezi haline gelmiştir. Fikri oluşturma ve hayata geçirme süreçlerine ek olarak, hızlanan ve gelişen teknoloji ile üretim süreci de kendini yenilemektedir. Dijital çağın getirdiği yeni araç ve mekânlar ile işbirlikçi üretim yöntemi de internetle desteklenerek sanallaşmış, geleneksellikten çıkmıştır. Teknoloji ve yeni yaklaşımlarla üretim disiplinleri de değişmektedir.
Toplumların ve devletlerin ekonomik büyüme ve kalkınma anlamında disiplinler arası birliği gerçekleştirmeleri bilgi çağında kritik bir önemdedir. Bu yeni paradigma, bilginin transferi için oluşturulmuş çeşitli mekanizmaları zorunlu kılmaktadır. Üniversiteler, laboratuvarlar, araştırma kurumları ve diğer bilgi sağlayıcı organizasyonlar; iş birlikleri sayesinde araştırma sonuçlarını uygulamaya dönüştürme ve yeni araştırma alanları ve kurumlarını keşfetme gibi fırsatlar elde etmektedirler.
Merkezimizde birlikte, firmalarımızın prototip oluştururken karşılaştıkları maliyetler ve harcanan zaman azalacaktır. Ortak kullanım alanları ve dijital üretim enstrümanları, esnek ve başarılı üretim süreci ile verimi arttıracaktır.
Merkezin, ilimizin ve ülkemizin rekabet gücüne katkı sağlayacağına, yeni ürünler ve ilkler için önemli bir imkan olduğuna inanıyorum. Bu merkezin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumların tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Konuşmalardan sonra İleri Prototip İstasyonuna geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy ve diğer protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek istasyonda incelemelerde bulundu.