
Karabük’te sahipsiz hayvanların korunması ve rehabilite edilmesine yönelik önemli bir adım daha atıldı.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, İçişleri Bakanlığımız tarafından titizlikle takip edilen Karabük Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, Yenice Yolu üzerindeki Yeşilköy Mevkii’nde düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Açılış törenine; Valimiz Sayın Mustafa Yavuz, Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Durmuş Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökçek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Valimiz Sayın Mustafa Yavuz, sahipsiz hayvanlara yönelik yürütülen çalışmaların yalnızca yasal bir yükümlülük değil, aynı zamanda vicdani bir sorumluluk olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
“Belediye Başkanımız ve Sayın Milletvekillerimiz gerekli açıklamaları yaptılar. Ben öncelikle, son bir haftadır ülkemizin farklı illerinde meydana gelen ve halen devam eden orman yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ise Allah’tan rahmet diliyorum.
Bu açılış, çok anlamlı bir noktaya işaret ediyor. Karabük, yüzde 74’ü ormanlarla kaplı bir il. Karabük için birçok ünvan kullanılabilir: Cumhuriyet Kenti, Emeğin Başkenti, Batı Karadeniz’in Kalbi... Ancak Karabük, en çok da “Yeşil Karabük” ünvanını hak ediyor. Gerçekten de orman varlığı açısından Türkiye’de ilk sırada yer alıyoruz. Bu, bizim için hem bir övünç kaynağı hem de omuzlarımızda büyük bir sorumluluk demektir. Bu ormanları korumak ve yaşatmak, hepimizin asli görevidir. Yeşil vatanımızı, ciğerlerimizi, kendi canımız gibi bilip sahip çıkmalıyız.
Belediye Başkanımız ve Milletvekillerimiz de belirttiler; bu tesis, sahipsiz hayvanlarımızı daha iyi şartlarda korumak, rehabilite etmek ve onların refahını sağlamak amacıyla inşa edildi. %74’ü ormanlarla kaplı bu kentte, ormanlarımızın sessiz sakinleri olan canlarımız da yaşıyor. Dolayısıyla ormanları korurken içindeki canlıları da korumak bizim için çok önemli. Bu tesis, sahipsiz hayvanların korunacağı, rehabilite edileceği, sağlık hizmetlerinden faydalanacağı modern bir merkezdir ve Karabük’e çok yakışmıştır.
"Bu tesisin hayata geçmesinde emeği geçen başta Belediye Başkanımız Özkan Çetinkaya olmak üzere katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. 11 Şubat’ta Hayvanları Koruma Kurulu olarak bu tesisi yapma kararı aldığımızda, Başkanımızın bu konuyla ilgili hazırlığı zaten vardı ve hızla harekete geçildi.
Bu sürece katkı sunan milletvekillerimize, İl Özel İdaremize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza ve katkı sağlayan iş insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu tesis, “İşte Birlik, Güçte Birlik” anlayışının en güzel örneklerinden birini tenisi ediyor. Belediyemiz; personeliyle, araçlarıyla büyük bir özveriyle çalıştı. Özel İdaremiz destek sağladı, iş insanlarımız malzeme desteği verdi. Kamu kurum ve kuruluşlarımız; tatil, bayram, hafta sonu demeden bu tesisi hayata geçirmek için var gücüyle çalıştı.
Bugün itibarıyla, yaklaşık 41 dönümlük alanda 2.500’den fazla hayvanı sağlıklı ve güvenli koşullarda barındırabileceğimiz bu tesis resmen hizmete açılmış oldu. Karabük’ün uzun süredir ihtiyaç duyduğu bu tesisin açılışıyla önemli bir sorunu çözmüş oluyoruz.
Bu tesisi neden bu kadar önemsedik? Çünkü sokaklarımızın, mahallelerimizin, caddelerimizin ve en önemlisi insanlarımızın, çocuklarımızın güvenliği için bu tesise ihtiyaç vardı. Ne yazık ki geçmişte hayvan saldırıları nedeniyle çocuklarımızın hayatını kaybettiği ya da yaralandığı olaylar yaşandı. Aynı zamanda sahipsiz hayvanlarımız da sokaklarda şiddete maruz kalıyor, kötü koşullarda aç ve susuz kalıyordu. Bu merkezle hem insanlarımızın hem de can dostlarımızın güvenliği sağlanmış olacak.
Bugün Karabük, sahipsiz hayvanlar konusunda büyük bir sorunu çözmüş durumdadır. Bu başarı, milletvekillerimizden belediyemize, il özel idaremizden kamu kurumlarımıza, sivil toplumun kuruluşlarımızdan vatandaşlarımıza kadar herkesin ortak emeğidir ve ortak eseridir.
Bundan sonraki süreçte, sahipsiz hayvanların bakımı, rehabilitasyonu, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesine yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir. Bugün itibariyle tüm il genelindeki köy mahallerimizde yaklaşık 130 civarında sahipsiz hayvan olduğunu arkadaşlarımız ifade ediliyorlar. Bu canlarımızı da en kısa sürede güvensiz sokaklardan alarak bu merkezde daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda hayvan refahını esas alacak şekilde barındırmayı hedefliyoruz.
Bu anlamlı eserin Karabük’e kazandırılmasında emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Emeği geçen herkesin eline, yüreğine sağlık.
Karabük Belediyesi tarafından tamamlanan proje kapsamında; 41.000 metrekare alan üzerine kurulan, 2.500 hayvan kapasiteli bu modern merkezde bakım, tedavi, kısırlaştırma ve rehabilitasyon birimlerinin yanı sıra rekreasyon alanları ve gezinti bölümleri de yer alıyor.
Konuşmaların ardından; Valimiz Sayın Mustafa Yavuz, Karabük Milletvekilleri Cem Şahin Durmuş Ali Keskinkılıç, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ve protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi.
Tesisin sahipsiz hayvanlar için özel olarak planlanan alanları gezilerek barınak ve tedavi birimleri yerinde incelendi.
Karabük Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, sahipsiz ve yardıma muhtaç hayvanların bakım, tedavi, rehabilitasyon, kısırlaştırma ve sahiplendirme süreçlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlarken, aynı zamanda sahipsiz hayvanlardan kaynaklanabilecek olası risklerin ve vatandaşlarımızın günlük yaşamında karşılaşabileceği olumsuzlukların önlenmesini amaçlanıyor.