KARATAŞ SERA OTB ALTYAPI İNŞAAT BAŞLANGICI VE AR-GE MERKEZİ AÇILIŞI BAKAN YUMAKLI VE VALİ KÖŞGER'İN KATILDIĞI TÖRENLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Karataş Sera OTB Altyapı İnşaat Başlangıcı ve Ar-Ge Merkezi açılışı, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı ve Vali Sayın Yavuz Selim Köşger’in katıldığı törenle gerçekleştirildi.
Törende konuşan Vali Köşger, Adana’nın; tarihiyle, kültürüyle, çalışkan insanıyla ve elbette üretkenliğiyle ülkemizin en müstesna şehirlerinden biri olduğunu belirterek bu şehrin binlerce yıldır bereketin sembolü olduğunu; narenciyesiyle, pamuğuyla, buğdayıyla, domatesiyle Anadolu’nun en verimli tarım havzalarından birine ev sahipliği yaptığını dile getirdi.
Bugün temelini attıkları Adana Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Tarım Bölgesi’nin, bu kadim mirası çağın gerekleriyle birleştirerek geleceğe taşıyacak güçlü bir adımı temsil ettiğini belirten Vali Köşger, “Bu proje yalnızca modern bir sera yatırımı değil; aynı zamanda sürdürülebilir tarımın, çevreci yaklaşımın, planlı üretimin ve nitelikli istihdamın merkezidir. Bu yatırımın en anlamlı yanlarından biri de atıl durumdaki arazilerin verimli hale getirilmesi ve kadın istihdamına büyük katkı sunacak olmasıdır. Üretimden pazarlamaya kadar her aşamanın planlandığı bu proje, aynı zamanda Adana’nın ihracat potansiyelini de artıracaktır.” dedi.
Bu yatırımın; Tarım ve Orman Bakanlığımızın güçlü desteğiyle, Valiliğimiz öncülüğünde yerel yönetimlerimiz ile odalarımızın iş birliğiyle hayata geçirildiği belirten Vali Köşger, "OTB'nin tüm parsellerinin ön tahsisi tamamlanmış, yatırımcılardan yoğun talep alınmış ve çevreye duyarlı, modern bir üretim altyapısı planlanmıştır. Proje; su tasarrufu sağlayan sistemleri, karbon salınımını azaltan uygulamaları ve yenilenebilir enerjiyle uyumlu üretim yöntemlerini içermesi bakımından çevre dostu bir yaklaşımı da temsil etmektedir.” dedi.
Sera OTB'nin Adana’mıza, Karataş ilçemize, kıymetli çiftçilerimize ve ülkemizin tarımsal kalkınma hedeflerine hayırlı olmasını dileyen Vali Köşger, “Bu güçlü yatırımı ilimize kazandıran Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'ya, projeye destek ve emek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Hep birlikte daha üretken, daha güçlü bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğimizi belirtiyor; hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Bakan Yumaklı ise törende yaptığı konuşmada Adana'ya gelmelerinin önemli sebebinin buğday hasadı olduğunu belirterek, hava şartlarından dolayı hasadı gerçekleştiremediklerini ifade etti.
Üreticilere hayırlı ve bereketli bir sezon dileyen Bakan Yumaklı, "Bakanlık olarak bu sezonu yakından takip ediyoruz. İklim değişikliğinden kaynaklı birçok olayı, hususları yakından izliyoruz. Bu manada üreticilerimizi koruyan kollayan, tüketicimizi hiçbir zaman unutmayan bir politika izlemeye gayret ediyoruz." dedi.
Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da kendisine arz edilecek tüm ürünleri almak için hazırlıklarını tamamladığını, Türkiye'de 600'ün üzerindeki alım yerinin ürünlerin hızlı şekilde alınmasıyla ilgili dizayn edildiğini belirtti.
Buğday fiyatıyla ilgili açıklanacak haberin beklendiğini vurgulayan Bakan Yumaklı, "Bu konudaki çalışmalarımızın devam ettiğini söylemek istiyorum. Ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisine vermek isteyen üreticilerimizin taahhütname karşılığında ürünlerini alım yerlerine götürüp teslim edebileceklerini buradan ifade etmek istiyorum. Sizlerin ürün teslimiyle alakalı fiyatı beklemenize gerek yok. Toprak Mahsulleri Ofisi bu konuda açıklamasını yaptı. Getirilen her ürünü almış olacak ya da lisanslı depolara teslim edilebilir, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sistemi ve daha sonra isterlerse TMO'ya farklı şekilde ürünlerini pazarlayabilirler. Hayırlı bir hasat sezonu diliyorum." dedi.
Dünyanın bugün gıda konusunda çok farklı boyuta geçtiğini belirten Bakan Yumaklı, bu süreçte önden gidilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bu husus bizim için son derece önemli. Dünyayla rekabet edebilir ölçülere, boyutlara gelmek durumundayız. Verimli ve kaliteli olmak, verimli ve kaliteli üretim yapmak bunun en önemli şartı. Sektörün nabzını tutup, sorunların çözümü noktasında önemli mesai harcadığımızı bunu hem Adana'da hem de Türkiye'nin farklı yerlerindeki üreticilerimizle yaptığımızı buradan ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
Son 23 yılda Adana'ya 228 milyar liralık tarımsal destek verdiklerini, su ve sulama alanında 140 tesisin hizmete alındığını belirten ve yatırımlarının devam edeceğini söyleyen Bakan Yumaklı, tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla yaklaşık 4,5 milyon dekar alana sahip Çukurova ovasını koruma altına aldıklarını belirtti ve bu çalışmaları gıda arz güvenliğinin teminatı olarak gördüklerini dile getirdi.
Adana'da yaşanan don olayına ilişkin de bilgi veren Bakan Yumaklı, "Üreticilerimiz belli oranlarda etkilendi. İl Müdürlüğümüz ve diğer arkadaşlarımız hasar tespit çalışmalarına derhal başladı. Özellikle ilk yaptığımız iş bu zirai dondan etkilenen üreticilerimizin geçmiş yıldan mazot-gübre desteklerinin ödenmesiydi. Cumhurbaşkanımız açıkladı, biz de bir kez daha tekrar edelim. Belirlenmiş olan meyve çeşitlerinden 16 ürünle ilgili TARSİM'i olan çiftçilerimizin hasar tespitleri çok hızlı şekilde tamamlanmış ve ödemelere başlanmış durumda. Ancak TARSİM'i olmayan üreticilerimizin de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olanların zirai don hadisesine kadar olan masraflarını hükümet olarak karşılamış olacağız." dedi.
Bakan Yumaklı, 2025 yılı üretim sezonu için Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında yüzde 50-75 oranlı hibelerle tohum dağıtımına devam edeceklerini belirtti.
Organize tarım bölgelerine önem verdiklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, "Ülkemizde toplam 61 organize tarım bölgesi var. Şu an içerisinde bulunduğumuz organize tarım bölgesi onlardan bir tanesi olacak. Bunlardan 44'üne tüzel kişilik kazandırmış durumdayız. 14'ünde üretim başlandı. Adana'da dünyada ilk ve tek olan Su Ürünleri Organize Tarım Bölgesi yatırımını gerçekleştireceğiz. Bunda da çalışmalar son evresine geldi. Bugün valilikte bu yatırımla ilgili tekrar son değerlendirmeyi yaptık. 10-15 gün içerisinde son rötuşları bitirip yatırımla ilgili düğmeye basmış olacağız." dedi.
Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi'nde 44 seranın ve 12 sanayi parselinin yer alacağını belirten Bakan Yumaklı, "Bunun anlamı ne? Üretilenle, tarımsal sanayisinin entegre olarak aynı kompleks içerisinde yer almasını sağlanması. 3 bin 750'si kadın olmak üzere burada 5 bin kişinin istihdam edileceğini belirtmek istiyorum. Amacımız: üreteceğiz, istihdam sağlayacağız, paketleyeceğiz, işleyeceğiz, markalayacağız, depolayacağız ve pazarlayacağız. Yani bir taşla 6 kuş vuracağız. Bu sene burada üretime başlanmasını hedefliyoruz." dedi.
Bakan Yumaklı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle altını çizdiği "Güçlü Türkiye'nin yolu, güçlü tarımdan geçer" düsturuyla çalışmaya devam edeceklerini belirterek sözlerini noktaladı.
Törene Adana Milletvekilleri Abdullah Doğru ve Faruk Aytek, Karataş Kaymakamı Necati Aktan, Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, kamu kurum temsilcileri, oda başkanları, ilgili yetkililer ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.