Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2025 Yılı Haziran Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, Valimiz Sayın Ali Çalgan'ın ev sahipliğinde, Samsun Valisi Sayın Orhan Tavlı'nın başkanlığında, Amasya Valisi Sayın Önder Bakan, Tokat Valisi Sayın Abdullah Köklü ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla ilimizde gerçekleştirildi.
OKA Yönetim Kurulu Başkanı Samsun Valisi Sayın Orhan Tavlı toplantıda yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:
Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri ve Basın Mensupları,
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) 2025 yılı üçüncü Yönetim Kurulu Toplantısı için bölgemizin sanayi sektörü ile ön plana çıkan şehri Çorum’da, bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Kıymetli Valilerim, Başkanlarım,
Türkiye Yüzyılında 2053 vizyonu doğrultusunda, 2024-2028 yıllarını kapsayan On İkinci Kalkınma Planı dönemi için bölgesel kalkınma politikalarının vizyonu; “Potansiyellerinin değerlendirilmesi ile gelişmişlik farklarının azaldığı, dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerine katkı sağlayarak rekabetçiliği artan, dirençli ve ülke kalkınmasına maksimum katkı sağlayan bölgelere sahip olmak” şeklinde belirlenmiştir. Yeni dönemde bu vizyonu hayata geçirmek üzere bölgesel düzeyde sağlanan desteklerde, bölgesel kalkınma alanında mekâna duyarlı politika yaklaşımı benimsenmekte; yerleşimlerin kendine özgü sorun ve ihtiyaçları yanında potansiyelleri de dikkate alarak kalkınma stratejileri geliştirilmektedir.
İşte bu yeni bölgesel kalkınma yaklaşımının sahaya yansımasını sağlamak üzere; 2000’li yılların ikinci çeyreğinde hem ülkemiz, hem de bölge şehirlerimiz için yatırımların teşviki için yeni bir dönem başlamaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın imzasıyla 30.05.2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Yatırım Teşvik Sistemi daha seçici ve odaklı bir şekilde tasarlanmıştır. Yeni teşvik paketi; istihdam, üretim, yeşil ve dijital dönüşüm odaklı olarak, Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi ile Sektörel ve Bölgesel Teşvik Sistemi olmak üzere iki temel eksende yapılandırılmıştır. Bu yapı, yatırım kararlarının yönlendirilmesinde daha stratejik, sürdürülebilir ve yerel kalkınmaya duyarlı bir yaklaşım benimsemektedir.
Toplantımızın ilk bölümünde, Teknoloji Hamlesi - Yerel Hamlesi - Stratejik Hamle olmak üzere üç ana başlıkta uygulanacak olan Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi programı kapsamında hazırlık çalışmaları bir buçuk yılı aşkın süren, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Yatırım Destek Ofisleri tarafından arka plan hazırlıkları yürütülen, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Paketi hakkında Yatırım Destek Ofisi koordinatörlerimizden bilgi alacağız.
Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri
Yerel Kalkınma Hamlesi, illerin rekabet gücünü artıracak, yerel ekonomik potansiyellerini değerlendirecek ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltacak şekilde tasarlanmıştır. Her yıl il bazlı olarak tanımlanan dört yatırım önceliği doğrultusunda yatırım konuları belirlenecektir. Bu kapsamda Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile Orta Karadeniz Bölgesine özgü, bölgemizin potansiyellerini daha iyi değerlendirecek, rekabet gücünü artıracak ve bölgemize özel onaltı yeni başlıkta teşvikler sunulacaktır. Her yıl güncellenecek yatırım başlıkları ile bölgemizde dinamik bir süreç başlayacaktır.
Toplantımızda, diğer taraftan Ajans mali destek programlarının genel bir değerlendirmesini yapacak ve 2025 yılı Fizibilite Programına, katma değerli üretim ve turizm temalarında yapılan başvuruları karara bağlayacağız.
Bugünkü diğer önemli gündem maddemiz ise, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Dünya Bankası desteğiyle 26 Kalkınma Ajansı aracılığı ile uygulayacağı Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi kapsamında ilan edilecek Orta Karadenizde Yeşil Dönüşüm Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı olacak. Toplantımızda bölgemizde ilk kez uygulancak olan bu hızlandırıcı hibe desteği programının genel çerçevesini değerlendirecek ve tüm Kalkınma Ajansları ile eş zamanlı olarak hibe programını ilan edeceklerdir.
Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji ekosisteminin daha yüksek katma değer üreten, inovasyon odaklı, dijital dönüşümünü tamamlamış bir yapıya kavuşması hedeflenmektedir. 2030 Sanayi Strateji Belgesinde özel bir başlıkta ele alınan yapay zeka, toplantımızın da gündem maddeleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda kamusal alanda ve sanayi sektöründe yapay zeka kullanımı ve uygulama örnekleri hakkında bilgi alacak, kamu kurumlarının ve sanayi sektörünün bu kavrama uyum yeteneği üzerine istişarelerde bulunacağız.
Kıymetli Yönetim Kurulu Üyeleri ve Basın Mensupları,
Çorum’da 174.'sünü düzenlediğimiz yönetim kurulu toplantımıza ev sahipliği yapan Çorum Valimiz başta olmak üzere değerli yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ederken; toplantımıza katılım ve katkı sağlayan Sayın Valilerimize, Belediye Başkanlarımıza, İl Genel Meclis Başkanlarımıza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.
Gerçekleştirilen toplantıda, gündemde yer alan maddeler görüşülerek karara bağlandı.