Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Aşkale ilçesinde faaliyet gösteren Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezi’ni (GÖKSEM) ziyaret etti. Merkezde yürütülen faaliyetlere ilişkin yetkililerden bilgi alan Vali Çiftçi, düzensiz göçle mücadelede merkezin üstlendiği kritik rolü yerinde inceledi.
Yapılan bilgilendirmeye göre, 01 Ocak–25 Temmuz tarihleri arasında Erzurum’da göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 101 operasyon düzenlendi. Bu kapsamda:
-
212 göçmen kaçakçısı yakalandı,
-
65’i tutuklandı, 38’i hakkında adli kontrol kararı verildi,
-
Diğer şüpheliler hakkında adli işlemler devam ediyor,
-
Göçmen kaçakçılığında kullanılan 95 araca el konuldu.
Güvenlik güçlerinin çalışmaları neticesinde 653 düzensiz göçmen yakalanarak İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi. Bu kişiler hakkında sınır dışı işlemleri başlatıldı.
Öte yandan, 08 Aralık 2023 tarihinden bu yana faaliyet gösteren 3 Mobil Göç Noktası Aracı ile 3.545 yabancının kimlik kontrolü ve parmak izi sorgulaması gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda 27 düzensiz göçmen tespit edilerek Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.
GÖKSEM’ler, kolluk kuvvetleri tarafından yakalanan düzensiz göçmenlerin Geri Gönderme Merkezlerine teslim edilene kadar geçici olarak tutulduğu ve işlemlerinin yürütüldüğü kurumsal yapılar olarak hizmet vermekte olup, sürecin daha hızlı, etkin ve düzenli yürütülmesini sağlamaktadır.
2️⃣ pic.twitter.com/t5VPmxdNry
— T.C.Erzurum Valiliği (@ErzurumValiligi) July 31, 2025