
22 Mart günü, su kaynaklarının bilinçsizce tüketilmesi ve suyun kalitesinin bozulması konularının ciddi bir şekilde gündeme gelmesi nedeniyle, 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Su Günü olarak ilan edilmiştir.
Su, hayatın temel kaynağıdır ve tüm canlılar için vazgeçilmez bir nimettir. Bütün canlılar için en önemli servet olan su, insanlık tarihi boyunca hayatımızın bir parçası olmuş, insanlar su kaynaklarına yakın bölgelere yerleşerek, su etrafında büyük medeniyetler kurmuşlardır.
İçme ve kullanım suyu olarak tüketiminin yanı sıra, tarımsal sulama, enerji üretimi ve turizm gibi birçok alanda istifade ettiğimiz su, yanlış kullanım nedeniyle her geçen gün temizliğini kaybetmekte, kirlenmektedir. Suyun israf edilerek kullanılması ve küresel ısınma gibi nedenlerle de su kaynakları her geçen gün azalmakta, sulak ve verimli topraklar kuraklaşarak çölleşmektedir.
Bu konuda devletimiz tarafından makro ölçekli çözüm projeleri üretilmekte devletimizin yetkili organları tarafından alınacak tedbirlerin yanı sıra, birey olarak bizlere de bir takım görevler düşmektedir. Günlük hayatta su israfını önleyecek tedbirler almak ve bu yönde tutum sergilemek hem vatandaşlık hem de insanlık görevimizdir.
Bu duygu ve düşüncelerle 22 Mart Dünya Su Günü'nün; tüm canlıların ortak yaşamsal kaynağı olan su kaynaklarımızın korunmasına, suyun bilinçli ve tasarruflu kullanılmasına vesile olmasını diliyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.
Vahdettin Özkan
Manisa Valisi