Srebrenitsa Soykırımı Uluslararası Düşünme ve Anma Günü programında konuşan Vali Murat Zorluoğlu, “Unutulan soykırım tekrar eder; bu nedenle Srebrenitsa’yı da Gazze’yi de asla unutmamalıyız.” dedi.
Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından “Srebrenitsa Soykırımı Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” programı düzenlendi. Programa; Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Sur Kaymakamı Hasan Akbulut, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Erkan, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Ömer İler, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Örenç, kamu kurum müdür ve temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
“Avrupa’nın Göbeğinde Bir Soykırım”
Programda bir konuşma yapan Vali Murat Zorluoğlu, Srebrenitsa Soykırımı'nın insanlık tarihine kapkara bir leke olarak geçtiğini belirtti. Vali Zorluoğlu, “Bugün, insanlık tarihine kapkara bir leke olarak geçen, sadece Bosna halkının değil, tüm insanlığın yüreğinde derin bir yara açan Srebrenitsa Soykırımı’nın 30'uncu sene-i devriyesi. Avrupa’nın tam ortasında, kendilerini insan haklarının savunucusu, demokrasi havarisi olarak lanse eden anlı şanlı Avrupa devletlerinin gözü önünde, 8 binden fazla masum insanın, sadece kimlikleri ve inançları nedeniyle vahşice katledildikleri bir mezalimin acısını yaşıyoruz." dedi.
Vali Zorluoğlu, Bilge Lider Aliya İzzetbegoviç’in, “Savaşta büyük zulme uğradınız. Zalimleri affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır” sözleriyle soykırımın hafızalarda canlı tutulmasının önemine dikkat çekti.
“Zulümle Abad Olunmaz”
Konuşmasında günümüzdeki insanlık dramlarına da değinen Vali Zorluoğlu, 21. yüzyılda böyle acı olayların yaşanmayacağı düşünülürken Gazze'de büyük bir vahşet ve soykırım yaşandığını vurguladı. "7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin'de yine maalesef tüm dünyanın gözleri önünde büyük bir vahşet, insanlık tarihinde görülmemiş bir katliam ve apaçık bir soykırım yaşanıyor. Öldürmeyi çok iyi bilen İsrail; bebek, çocuk, kadın, yaşlı demeden Gazze’de adeta ölüm kusuyor. Şu ana kadar çoğunluğu bebek, çocuk ve kadın olmak üzere 55 binden fazla insan hayatını kaybetti, on binlerce bina yerle yeksan oldu. Ve tüm bunlar hepimizin gözleri önünde adeta canlı yayında gerçekleşti." ifadelerini kullandı.
Batılı ülkelerin bu katliama sadece seyirci kalmadığını, destek verdiğini ve destek vermeye devam ettiğini belirten Vali Zorluoğlu, “Ama herkes şunu bilmelidir; zulümle abad olunmaz. Bu çocukların, bu kadınların, bu yetimlerin bedduaları İsrail’i ve destekçilerini bir gün mutlaka vuracaktır.” şeklinde konuştu.
Vali Zorluoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın insanlığın ortak utancı olarak nitelendirdiği Gazze’deki soykırımda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Vali Zorluoğlu, Filistinli şair Mahmud Derviş’in dizelerinden alıntı yaparak konuşmasını şöyle tamamladı:
“Füze sizden, taş bizden/Kılıç sizden, kan bizden/Ateş sizden, can bizden/Saatlerinizi de alın vaktimizden /Ve defolun!"
Rektör Eronat: “Vicdanların Gömüldüğü Toplu Mezar”
Programda bir konuşma yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Srebrenitsa’nın yalnızca coğrafi bir yer değil, vicdanların gömüldüğü bir toplu mezar olduğunu belirterek, “Bu şehir, Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilmesine rağmen 8 binin üzerinde sivilin katledildiği bir soykırımın merkezidir.” ifadelerini kullandı.
Rektör Eronat, Osmanlı barışı döneminde huzurla yaşayan Balkan coğrafyasının, 20. yüzyılda kan ve gözyaşıyla anılmaya başladığını vurgulayarak, “Srebrenitsa, batı medeniyetinin çifte standardının ve vicdan suskunluğunun açık bir örneğidir.” dedi.
Mezopotamya’dan Bosna’ya Gönül Köprüsü
Programda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Örenç ise Diyarbakır’ın Bosna Savaşı sürecinde gösterdiği duyarlılığa dikkat çekti. “Diyarbakır o dönemde en hassas şehirlerden biriydi, bugün de bu hassasiyetin devam ettiğini görüyoruz. Mezopotamya’dan Bosna’ya bir gönül köprüsü kuruyoruz.” diyen Örenç, bu tür programların hatırlamak ve unutmamak adına büyük önem taşıdığını vurguladı.
Prof. Dr. Örenç’in soykırıma ilişkin kapsamlı sunumunun ardından, “Srebrenitsa’ya Ne Oldu?” isimli belgesel izleyicilerle buluşturuldu.