Valimiz Önder Bakan, Valiliğimizin koordinesinde Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü projeler kapsamında temin edilen malzemelerin teslim törenine katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleşen programda ayrıca Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Karabay, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Hakan Gültekin, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri, üreticilerimiz ve basın mensupları yer aldı.
Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Arslan projelerin detaylarına ilişkin bilgiler verirken, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ve Amasya Milletvekili Hasan Çilez de birer konuşma gerçekleştirerek, yapılan destekleme ve projelerin devam edeceğini ifade ettiler ve hayata geçirilen projelerin İlimize hayırlı olması temennisinde bulundular.
Valimiz Önder Bakan ise şunları ifade etti: “Meralarda GES’li Çadır ve Örtü Altı Alanlarda Toprak Solarizasyonu Uygulamasının Yaygınlaştırılması Projeleri” kapsamında, üreticilerimize güneş enerji panelleri, göçmen çadırları ve solarizasyon naylonlarını teslim etmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Ülkemiz küçükbaş hayvan varlığı sayısında Avrupa’da lider konumda yer almaktadır. Amasya da sizlerin de bildiği gibi tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun şekilde yapılageldiği ve tarımsal hasılası ülke ortalamasının üzerinde seyrettiği bir İlimizdir.
İlimiz genelinde yapılan küçükbaş hayvancılıkta; mera ve yaylalarımızda otlatma ilkbahar ortalarında başlayıp, sonbahar sonuna kadar devam etmektedir.
Göçer hayvancılık yapan çiftçilerimizin en büyük sorunu da elektrik olmadığı için üretmiş oldukları ürünleri, muhafaza edememek ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak elektriğe erişememektir.
Çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırmanın yanı sıra, bin bir zorlukla üretmiş oldukları ürünlerin, aynı zamanda kalitesinde herhangi bir bozulma olmadan, pazara ulaşmasında sağlayacak bir husus olan elektrik enerjisi bu noktada oldukça önemlidir.
Bu doğrultuda, üreticilerimizin öncelikli ihtiyaçlarına yönelik gerçekleştirdiğimiz projeler ile İlimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparak, geçimini sağlayan ailelerin yaşam standartlarının yükseltilmesi, ekonomik ve kaliteli yetiştiriciliğe imkân sağlayan mera ve yaylacılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ve bu sayede ailelerin elde ettikleri ürünlerin kalitesinin ve verimlerinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.
DOKAP’ın %70 hibe desteği ve yetiştiricilerimizin %30 katkısı ile hayata geçirdiğimiz projenin toplam tutarı 5,1 Milyon TL olup, bu kapsamda 100 adet göçmen çadırı ve güneş enerjisi paneli sisteminin dağıtımını gerçekleştireceğiz.
Bunun yanı sıra örtü altı tarımı da Amasya’mızda oldukça yaygın olup, örtü altı sebzeciliğinde 12. sırada yer almaktayız. İlimiz ayrıca örtü altında üretilen yıllık 55.946 ton sofralık domates ile ülkemiz genelinde 6. sırada yer almaktadır.
Bugün seracılıkta geldiğimiz noktayı daha ilerilere taşımak ve aynı zamanda kaliteli ve zararlı mikroorganizmalardan arındırılmış ürünlerin artırılması hedeflerimiz doğrultusunda, DOKAP’ın hibe desteği ile toplam tutarı 2 Milyon TL olan 88 çiftçimizin faydalanacağı ve 900 dekar alanda kullanılacak 20 ton solarizasyon naylonunu kıymetli üreticilerimize teslim ediyoruz.
Bu projelerdeki nihai amacımız ülkemizin gıda ihtiyacını, herhangi bir eksikliğe mahal vermeden tamamlamanın yanı sıra, çok daha fazla, kaliteli ve katma değerli üretim de yapmaktır.
Bundan sonraki süreçte de Devletimizin hem seracılığa, hem de diğer tarımsal faaliyetlere yönelik teşvik destek ve hibeleri artarak devam edecektir.
Bu düşüncelerle; dağıtımını yaptığımız malzemelerin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyor, projelerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından projeler kapsamında temin edilen yaklaşık 7.1 Milyon TL bedelli güneşli enerjisi sistemli hayvancılık çadırları ve sera örtüleri üreticilerimize teslim edildi.