
Valimiz Sayın Mustafa Yavuz’un himayelerinde, Karabük’te eğitim alanında stratejik bir yol haritası niteliği taşıyan “Eğitim Kenti Karabük Projesi”nin değerlendirildiği Okul Müdürleri Toplantısı, 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya; Valimiz Sayın Mustafa Yavuz, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, İlçe Millî Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri ve Karabük il merkezi ve ilçelerimizde görev yapan okul müdürleri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş açılış konuşmasını yaptı. Akbaş, Karabük’te eğitim alanında son yıllarda atılan adımları, projeleri ve 2024-2025 eğitim öğretim yılına ilişkin çalışmaları katılımcılarla paylaştı.
Toplantının devamında, “Eğitim Kenti Karabük Projesi Değerlendirme Sunumu” gerçekleştirildi. Bu sunumda, projenin il geneline yayılmış uygulamaları, elde edilen kazanımlar ve belirlenen hedeflerin gerçekleştirilme durumları kapsamlı şekilde ele alındı.
Valimiz Mustafa Yavuz, okul müdürlerine hitaben yaptığı konuşmasında, eğitimin tüm boyutlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sayın Valimiz, konuşmalarında şu ifadeleri kullandı:
“Bugün bu şehirde eğitimle ilgili bir başarıdan söz ediliyorsa, bu başarı sizlerin ve sizlerle birlikte çalışan öğretmenlerimizin eseridir. Bizler sadece size destek olmaya, gücümüz yettiğince yol göstermeye çalışıyoruz. Kıymetli arkadaşlar, öğretmenlere ‘geleceğin mimarları’ diyoruz. Ama aslında bu söz tersten de okunmalı. Öğretmenler geçmişin de mimarlarıdır. Tıpkı bir şehrin estetiğini şekillendiren mimarlar gibi sizler de bu ülkenin insan mimarisini, karakterini, vicdanını ve geleceğini şekillendiriyorsunuz.
Bugün okul sıralarında oturan çocuklar, yıllar sonra bizi bir yerlere taşıyacak insanlar olacaklar. O insanlar, sizlerin izlerini taşıyacaklar. Eğer öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz okul müdürünü yalnızca okul kapısında bırakıyorsa, onu hep yanında taşımıyorsa bu bir eksikliktir. Ama okuldan çıkınca, okul müdürü hep yanlarında olabiliyorsa, evde, sokakta, üzüntüde, sevinçte, hayatın içinde onlarla yürüyorsa işte o zaman o okulda gerçekten aile ortamı vardır. İşte o zaman Karabük eğitimde marka şehir olma yolunda hedefine daha hızlı yaklaşır.
Değerli müdürlerim, bu şehirde eğitime dair ne başarı varsa bu sizin ve eğitim paydaşlarının başarısıdır. Eğer bu şehirde eğitim adına bir şeyler yapılacaksa, bunu yine sizlerle birlikte yapacağız. Siz yoksanız, bizim bir tarafımız eksik kalır. Ama siz varsanız, Karabük’te başaramayacağımız hiçbir şey yok. Sizler sadece yönetici değil, aynı zamanda bu toplumun geleceğini inşa eden mimarlarısınız.
Ziyaret ettiğim her okulda, okulun çevresindeki esnafımıza müdürümüzün adını sorduğumda aldığım cevaplar, bize önemli ipuçları sunuyor. Eğer bulunduğunuz mahallede, caddede, sokakta esnaf sizi tanımıyorsa, okulunuzun adını duyunca sizinle ilgili bir izlenim paylaşılmıyorsa, burada bir eksiklik var demektir. İletişimin güçlendirilmesine ihtiyaç var demektir.
“Okul müdürlerimiz, sadece idari işlerle değil, okulun her köşesiyle ilgilenmelidir. Koridorda, sınıfta, kantinde, yemekhane önünde, bahçede veya servislerin çevresinde her an karşımıza çıkabilmelidir. Müdür, okulun her köşesinden çıkmalı; öğrencinin, öğretmenin ve velinin güven duyduğu bir lider olmalıdır.
Pansiyonlu okullarımızda, çocuklarımızın sadece eğitimi değil, aynı zamanda; barınma, beslenme ve güvenlik ihtiyaçları da sizlere emanettir. Bu yüzden her detayın takibini yapmalı, pansiyondan sorumlu müdür yardımcınızla yakın diyalog içinde olmalısınız.
WhatsApp gruplarıyla değil, yüz yüze iletişimle, samimiyetle, göz temasıyla okulu yönetmeliyiz. Sizden beklentim, okulun yer aldığı mahalledeki esnafla, velilerle güçlü bir bağ kurmanızdır. Haftada bir gün, sadece birkaç saatinizi çevredeki insanlarla iletişim kurarak geçirmeniz; hem okulunuzla ilgili çok şey öğrenmenizi hem de çevrede güven ortamı oluşturmanızı sağlar.
Rehber öğretmenlerimiz sizin en yakın çalışma arkadaşlarınızdır. Öğrencilerle ilgili gelişmeleri size ilk bildiren kişiler olmalıdır. Görüşmelerin sadece formlarla değil, samimi ve güvene dayalı şekilde yapılmasını sağlayın. Muhtemel sorunlar ve riskli durumların önüne ancak bu şekilde geçebiliriz.
Zaman zaman yaşanan bazı üzücü olaylar, akran zorbalığının ne kadar ciddi sonuçlara yol açabileceğini gösterdi. Okul bahçesinde başlayan bir zorbalık, istemediğimiz yerlerde bitebiliyor. Bu nedenle tüm öğretmenlerimizle birlikte, öğrenciler arasında gelişebilecek olumsuz davranışlara karşı duyarlı ve proaktif olmalıyız.
Anasınıfı ve özel eğitim sınıflarındaki öğrencilerimiz, en yüksek düzeyde şefkat ve hassasiyetle yaklaşılması gereken çocuklarımızdır. Bu sınıfları lütfen daha sık ziyaret edin, öğretmenlerimizle sürekli iletişim içinde olun.
Bağımlılıkla mücadelede erken teşhis hayati önem taşıyor. Zararsız gibi görünen bazı maddelerin bile bazı kötü alışkanlıkların işareti olabileceğini unutmayalım. Rehber öğretmenlerimizle iş birliği içinde, öğrencilerimizin davranış ve eşyalarında olağandışı bir durum varsa hemen harekete geçmeliyiz.
Yetim ve öksüz çocuklarımız ile maddi durumu zayıf öğrencilerimiz hem devletimize hem bizlere hem sizlere emanettir. Lütfen bu öğrencilerimizin ihtiyaçlarını sessizce karşılamaya çalışın. Onların yanında olduğunuzu hissettirmeniz, hayatlarında büyük bir fark yaratır.
Bir okulu sadece bina olarak değil, yaşayan bir yapı olarak görün. Okulun her köşesinde hissedilen bir müdür olun. Mahallesini tanıyan, öğretmenine yol gösteren, öğrencisinin kalbine dokunan, velisinin güven duyduğu bir lider olun.
Başarılı olmak için fark yaratmak gerekiyor. Sizlerin bu sorumluluğu taşıdığına inanıyorum.”
Valimiz, Karabük’te eğitim yöneticileriyle yaptığı toplantıda, özellikle yetim, öksüz, kimsesiz ve maddi durumu yetersiz çocuklarımıza yönelik önemli mesajlar verdi. Sayın Valimiz, okul müdürlerine şu şekilde seslendi: “Okul müdürü, o çocuğun babasıdır, annesidir. Hiçbir çocuğun yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Eğer okulunuzda yetim veya öksüz bir çocuk varsa ve siz bunu bilmiyorsanız, o çocuğun omzuna elinizi koymamışsanız, o çocuk şefkati sizde bulamamışsa bu iş olmamıştır ve birşeyler eksik kalmıştır.”
Bayram yaklaşırken okul müdürlerine çağrıda bulunan Valimiz, "Küçük bir hediye, bir bayramlık bile olsa, o çocuklarınızın hatırlandığını hissettirelim." dedi.
Okul güvenliği konusunda da uyarılarda bulunan Valimiz, okul çevresindeki fiziksel güvenlik risklerine dikkat çekerek; duvar, kale direği, logar kapağı, elektrik direği gibi unsurların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtti: “Bir öğrencimizi kaybedersek veya zarar görürse ne ceza ne soruşturma onu geri getirmez.”
Valimiz, akademik başarının ötesine geçilmesi gerektiğini ifade etti. Tüm öğrencilerin doktor, mühendis, avukat olmasının gerekmeyeceğini, spor, sanat ve kültürel alanlardaki yeteneklerin de en az akademik başarı kadar değerli olduğunu vurguladı. Karabük’ün Spor Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesi gibi farklı eğitim olanaklarına dikkat çekti.
Sayın Valimiz, ayrıca sınıf başkanları ve okul temsilcilerinin önemine değindi ve okul müdürlerinden sınıf başkanlarıyla düzenli olarak bir araya gelmelerini, onların da okul içindeki gözlemlerinden yararlanılmasını istedi. “Sınıf başkanları öğrenciler adına sizin en yakın temas kuracağınız temsilcilerden biridir. Eğer sınıf başkanlarınızla düzenli görüşmezseniz, okulunuzdaki iklimi yeterince kavrayamazsınız.” şeklinde konuştu.
Karabük’te inşası devam eden okullarla ilgili bilgi veren Sayın Valimiz, fiziki ortamların iyileştirilmesinin yanı sıra eğitimdeki kaliteyi yükseltmeye yönelik çalışmaların hızla devam edeceğini ifade etti.
Valimiz, 22 Mayıs’ta ikincisi düzenlenecek olan Bilim Şenliği'ne tüm okul müdürlerini ve öğretmenleri davet ederek, yapay zekâ, yazılım ve teknoloji okuryazarlığının artık eğitimin olmazsa olmazları arasında olduğunu vurguladı.
“Kamu görevlilerinin sosyal medyada ve dijital platformlarda sorumluluğunu bilmesi gerekmektedir. Ve bu sorumluk duygusuyla hareket etmelidir. Sanal ortamın çok ciddi riskler barındırdığını ve çok fazla mağduriyetler yaşanıyor.” diyerek dikkatli olunması çağrısında bulundu.
“Bu şehirde veliler, çocukları okusun diye her türlü maddi ve manevi fedakarlığı yapıyor. Biz bu güveni boşa çıkartamayız.” sözleriyle eğitime verilen değere dikkat çekti.
Eğitim Kenti Karabük Projesi kapsamında, Nisan 2025 itibarıyla 4222 faaliyetle, geçen yılki toplam faaliyet sayısının iki katı aşıldı. Valimiz, “Eğitimde başarı siz değerli okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ile kısacası tüm eğitim paydaşlarımızındır. Hepinize teşekkür ediyorum.” diyerek okul yöneticilerine güvenini dile getirdi.
Eğitim Kenti Karabük’te her bir öğrencimizin başarısı için özveriyle çalışan tüm eğitim camiamıza teşekkür ediyorum. Artık önümüzdeki dönemde hep birlikte tüm eğitim paydaşlarımızla birlikte, Eğitim Kenti Karabük'ten Eğitimde Marka Kent Karabük’e doğru geçmemiz lazım. şeklinde konuştu.
Toplantının son bölümünde ise 2024-2025 eğitim öğretim yılına ilişkin beklentiler, akademik ve sosyal hedefler, okul ikliminin güçlendirilmesine yönelik öneriler ve ortak çalışma alanları görüşüldü. Okul yöneticileri, yapılan değerlendirmeler doğrultusunda görüş ve önerilerini paylaşarak toplantıya katkı sundular.
Karabük’te eğitim kalitesinin daha da yükseltilmesi ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna güçlü bir katkı sunulması amacıyla düzenlenen toplantı, iş birliği ve koordinasyon içinde yürütülen çalışmaların daha da güçlendirilmesi hedefiyle sona erdi.